מה זה בילטונג ומה ההבדל בינו לבין ג'רקי

אוהד רוט [totalcount]
בילטונג בייבוש

בילטונג הוא חטיף בשר מיובש המשמש כפתרון אידיאלי לארוחה מזינה, קלת משקל, ללא צורך באחסון מיוחד ועל כן חביבה מאד על טיילים, חיילים, סטודנטים ואנשים שבמהלך שעות עבודה ארוכות אינם מגיעים לאכול ארוחה מסודרת שלא לדבר על העובדה שהוא חטיף מעולה לאירוח גם בלי משחק כדורגל על המסך. אם יש לכם חברים דרום אפריקאים ותפתיעו אותם עם כמה חבילות בילטונג משובח, הם יאהבו אתכם לנצח.

מוצאו של הבילטונג ממדינות דרום אפריקה לשם הובא בתחילת המאה ה17 על ידי המתיישבים האירופאים ויורדי הים שנהגו לכבוש ולשמר בשר לצריכה במסעות הימיים הארוכים. המתיישבים ההולנדים בדרום אפריקה היו חייבים למצוא פתרון שיאפשר להם לשמר ולהוביל בשר גם בקיץ האפריקאי הלוהט כשאין בנמצא פתרון קירור כלשהו.
שיטת ייצור הבילטונג נועדה לתת מענה לצורך זה. הבשר נכבש בחומץ מלח ותבלינים (זרעי כוסברה, פלפל, ציפורן ועוד) ונתלה לייבוש באוויר הפתוח בתקופת החורף בה התפתחות חיידקים ופטריות איטית מאד. החומץ, המלח והתבלינים משמשים להרוג חיידקים שנוכחותם יכולה לקלקל את הבשר וגם לסכן את הבריאות (למשל בוטוליזם). לאחר הייבוש הבילטונג נארז בשקיות בד נושמות למניעת עיפוש.

איך מכינים בילטונג ?

השלב הראשון בהכנות הוא בחירת סוג הנתח ממנו רוצים להכין את הבילטונג, ניתן לבחור בנתחים רזים כמו כתף או ויסברטן ואפשר לבחור בנתח שמן יותר כמו חזה.
הנתח נחתך לרצועות עבות, מומלח, נכבש למשך מספר שעות במרינדה שמרכיבה העיקרי הוא חומץ ואז מצופה בתערובת תבלינים שהיא אחד הסודות הגדולים של כל יצרן ובעלת השפעה משמעותית על טעמו של הבילטונג. לאחר הציפוי, נתחי הבשר מחוברים לווים ונתלים לייבוש בקופסאות ייבוש מיוחדות בטמפרטורה מבוקרת והגנה מוחלטת מחרקים, למשך מספר ימים, עד להגעה לרמת הלחות המבוקשת, בדרום אפריקה הבילטונג מסומן עפ"י רמת היבוש.
נתח הבשר מאבד 40%-50% ממשקלו. אחרי סיום התהליך ניתן לשמור את הבילטונג כרצועות ארוכות או לחתוך אותו לפרוסות ורצוי להכניס לשקית ואקום שתשמור עליו באופן מיטבי מקלקול או יבוש נוסף.

בילטונג בישראל

הבילטונג שהוא חטיף פופולרי מאד בדרום אפריקה ומיוצר שם ממגוון בעלי חיים (יען, קודו, צבי ועוד) עשה עליה לארץ יחד עם יהדות דרום אפריקה ואולם ייצור ארטיזנלי בהיקפים קטנים, למכירה, החל רק בשנים האחרונות וזאת בגלל דרישות מחמירות של משרד הבריאות הישראלי, לדוגמא, התקן הישראלי מחייב כיתוב על האריזה שהמוצר חייב להשמר בקירור, בשאר העולם המוצר נמכר על המדף ללא קירור ועם חיי מדף ארוכים משמעותית. הייצור בארץ נעשה מבקר בלבד.

מה ההבדל בין בילטונג לג'רקי ?

יש מספר הבדלים לא מבוטלים בין השניים :

מוצא – הבילטונג מגיע מדרום אפריקה לעומת הג'רקי שמגיע מיבשת אמריקה.

תיבול, טעם ומרקם – בילטונג נכבש בחומץ ומלח ואז מצופה בתבלינים אשר נותנים לו טעמים עמוקים ומובהקים הכוללים גם חמצמצות קלה וטעם נפלא מהשומניות באלו בהם יש שומן (הידעתם ששומן הוא טעם ?). הבילטונג רך יותר במרקמו ויש שישוו את טעמו לטעמי סטייק מצויין או פרושוטו.
ג'רקי מכיל כמות גדולה של סוכר ושמייצרת לו קרמול במהלך הייבוש, הג'רקי יהיה פרוס בדקיקות ויהיה מתקתק ולעיתים קרובות בעל ארומה מעושנת.

שיטת ההכנה – בילטונג מיוצר מנתחים בעלי רמת שומן על פי הטעם של היצרן, הם נחתכים לרצועות עבות, נכבשים בחומץ ונתלים לייבוש בטמפרטורה נמוכה למשך מספר ימים, החיתוך לפרוסות דקות נעשה רק אחרי השלמת הייבוש.  ג'רקי נפרס דק כבר בתחילת התהליך ולאחר מכן מושרה במרינדה המכילה כמות גדולה של סוכרים ומלח שמשמשים כחומרי השימור שלו ורק אז מיובש בטמפרטורה גבוהה יותר במשך מספר שעות במכשיר יבוש/תנור

בילטונג משובח תוכלו להשיג כאן

x

סל הקניות שלך ריק...

סה"כ: 0.00₪